Rabu, 8 Oktober 2008

TIP CARA DIDIK ANAK


BACA DAN AMALKAN....INYSHA ALLAH
Message Dr. Fadzilah Kamsah's cerita pasal Didik Anak

Assalammualaikum...

Masa saya kecik2 dulu, mak selalu sangat suruh saya habiskan belen2 nasi
Yg dia makan ... Dan pagi2 sebelum GI sekolah, mak akan tuangkan air TEH
Utk saya minum dlm cawan yg dia dah minum sebelum TU Dan cam biasa,
Mesti Ada sikit belen ... Tapi taklah everytime... Secara puratanya
Seminggu sekali mesti Ada mak suruh buat cam gitu Dan sampailah saya dah
Besar panjang nie pon situasi ini still berjalan

Either belen makanan mak atau abah ... Tapi kalo belen makanan anak2
Memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah utk habiskan... Kami
Kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yg lain

Samada kami perasan atau tidak..., so satu Hari TU tergerak nak tanya
Pasal isu ini kat mak ...akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely
Dia buat cam gitu sebab itu petua yg dia dapat Dr arwah mak mentua dia
Sendiri ... Arwah tok pompuan kami lah sebelah abah ... Mak kata, supaya
Hati anak2 sentiasa melekat kat mak bapak... Dan saya sendiri akui
Kesannya ... Makin umur Kita meningkat, hati Kita senantiasa belas
Tengok mak bapak Kita yg makin tua TU.. Kalo kena marah ke kena tengking
Ke memang kami adik beradik diam membisu jer lah namanya nak menjawab
Balik memang tak dak w'pon Kita tau yg Kita betul Dan mak pesan, dah Ada
Anak sendiri esok ... Jgn sekali2 makan lebihan makanan anak ...
Samalah ceritanya .. Dan mak kata jugak, pagi2 jumaat masa dia bancuh
Air utk kami semua, dia akan selawat 3 x Dan berdoa semoga kami selamat
Pergi Dan selamat balik ..Dan guru saya pesan, antara kesan terbesar
Bagi ibu bapa yg tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka2 ini akan
Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ...

Solat berjemaahlah dgn anak2 tiap kali waktu maghrib ... Kalau Ada lebih
Dr sorang anak, suruh sorang azan Dan sorang qiam ... Kemudian berganti2
Bacakan DOA lepas solat... Ini yg kami sekeluarga amalkan sampai
Sekarang... Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat
Jamaah maghrib dgn mak abah secara pratiknya, inilah yg paling paling
Paling berkesan sekali ... Tak caya try buat .. Solat jamaah dgn anak2
Tiap kali maghrib ... Dapat semua waktu lagi baik ...

Sangat besar 'rahsia' Dan peranan dapur rupa2nya...Dan jugak kesan
Solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila Kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila Kita kejar
Akhirat, dunia akan mengejar Kita".

Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah
Terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So, it's good if we can remind
Each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention
That all those who listen to him on shall pass on his words to others,
And those to others again; and may the last ones understand his words
Better than those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yg kurang itu is from my weaknesses.

8 ulasan:

azza_irah berkata...

salam kak..
info yg sgt bguna..
amalan org dl mmg berkesan..
buktinya hingga kini hati kita tetap cair bila menyentuh psl mak n ayah..

Tirana berkata...

Cikgu Mala..

Terimakasih kerana berkongsi ilmu..Kadang-kadang petua orang dulu2 memang berkesan..

shaza berkata...

syahdu ble tringat ank2 skrg rmai yang xhormatkan ibu bapa....tkut 4 mghdpi hri tua...tp ble ad tip2 bgna mcam n....insyaALLAH klau kte buat yang bek2 kte psti akn dpat yg tbek...thnkz..

Cik Sibuk berkata...

Very good info. Mak mertua saya amalkan benda yg sama..mmg anak2 dia mcm u ckp la..dengar kata.
Belah family saya lak, mak saya tukang habiskan mkanan kitorang (sbb xmo membazir). Dan saya rasa adik bradik saya tak serapat dengan parents compared dengan belah suami..

Tatau la kebetulan ke, ataupun mmg sebab amalan mcm post u buat ni..

nana_kkny berkata...

Salam,
info ni sgt2 bagus.
Thanks

nana_kkny berkata...

Salam,

Info ni sgt berguna.

Thanks

Nur Alisha berkata...

Salam.
terima kasih di atas panduan yg mmbina ni

nur alisha berkata...

Saya berharap dapat menjadi contoh yang terbaik utk ank2